2016_09-marja-aika-guacamole-thumbnail

Reseptivideo: Guacamole

Toivottavasti alkusyksysi on sujunut hyvin ja olet ehtinyt nauttia luonnon väriloistosta. Vaikka sää on jo vähän viileämpi, täyttää sisimpäni lämpö Italiasta, missä matkustin jokin aika sitten. Muinaiset rakennukset, syvänsininen valtameri, tyrmäävän hieno vuoristo ja suloiset oliivipuut sulattivat sydämeni puhumattakaan herkullisesta italialaisesta keittiöstä täynnä auringon kypsyttämiä makuja.

Sisäinen matka oli vähintäänkin yhtä voimallinen sillä valmistuin siellä meditaatio-ohjaajaksi! Pääsin tutustumaan entistä syvemmin sisimpääni, mielenrauhan ja onnellisuuden lähteeseen. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli ryhmämeditaation ohjaaminen ulkona, kirkonkellojen soidessa ja kukon kiekuessa taustalla samalla kun sadepisarat putosivat hiljalleen häkellyttävän kauniissa italialaisissa maalaismaisemissa. Odotan kovasti että pääsen jakamaan meditatiivisia läsnäolon
hetkiä kanssanne myös täällä Helsingissä.

On suuri ilo jakaa uusi reseptivideoni, jossa valmistan raikasta guacamolea! Se kuuluu suosikkiruokieni joukkoon monipuolisuutensa vuoksi. Siinä on paljon herkullisia kehoa helliviä raaka-aineita, hyviä rasvoja ja samalla se sopii monenlaisten makujen rinnalle. Voit vaikka käyttää sitä dippinä, tacojen välissä tai nauttia sellaisenaan minkä tahansa ruoan lisukkeena.

Eikun meksikolainen musiikki soimaan ja kokkailemaan! :)

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

Marja-aika villiyrttipesto

Reseptivideo: Villiyrttipesto

Innostuin muutama vuosi sitten villiyrteistä kerättyäni niitä ystävieni kanssa lähimetsästä. Viime kesän loppupuolella upea Helsinki Wildfoods järjesti ihanan villiyrttikierroksen lähellä kotiani, ja pääsin maistamaan itselleni täysin uusia villivihanneksia, kuten isomaksaruohon lehtiä. Rakkaus villiyrtteihin syttyi taas ja päätin käyttää niitä myös tässä uudessa reseptivideossa itsetehdyn peston seassa.

Voikukanlehdet, vadelmanlehdet, keto-orvokin kukat, vuohenputket, piharatamo, siankärsämö, maitohorsma, poimunlehdet, mustikankukat, ketunleipä, kuusenkerkkä, nokkonen ja sen siemenet… Kaikki maistamiani terveyspommeja, joita saattaa löytyä myös omasta lähimetsästäsi!

Villivihanneksia voi kerätä alkukeväästä ainakin syyskuun loppuun saakka. Itse poimin niitä tänä vuonna vielä lokakuussa. Villivihannesten käyttöön on hyvä totutella pikkuhiljaa, eikä niitä kannata nauttia kerralla valtavia määriä.

Tähän aikaan vuodesta peston villivihannekset voi korvata perinteisillä pestoyrteillä kuten basilikalla tai rucolalla. Ensi keväänä kannattaa kuitenkin kokeilla myös tätä villimpää versiota!

Pestossa käytetään perinteisesti parmesaania, mutta itse korvasin sen tässä reseptissä ravinnerikkailla oluthiivahiutaleilla. Ne ovat maultaan paahteisen juustoisia ja toimivat loistavana B-vitamiinien lähteenä.

Käytitpä pestossasi villivihanneksia tai muita yrttejä, on se joka tapauksessa helppo ja maukas tapa lisätä ruokavalioon vihreiden lehtivihannesten määrää.

Nauti videosta, ja jaa halutessasi oma suosikkipestoresepti kommenteissa! :)

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2015_09_30-Marjaaika-Reseptivideo-Raakasuklaa-THUMBNAIL

Reseptivideo: Raakasuklaa

Moi! Minulla on iloisia uutisia: Nettisivuni on nyt päivitetty ja samalla julkaisen myös uuden reseptivideon! Aihe on juhlatunnelmaan oikein sopiva, sillä kaikkihan rakastavat suklaata. Eikä mitä vain suklaata, vaan raakasuklaata. ;)

Raakasuklaata on parasta tehdä itse, koska silloin siitä saa juuri sellaista kuin haluaa. Jotkut pitävät makeammasta, toiset taas kitkerämmästä mausta. Parasta onkin leikitellä eri makuyhdistelmillä eri aikoina. Pian pikkujouluajan koittaessa suosittelen kokeilemaan raakasuklaanteossa lämmittäviä joulumausteita, kuten kardemummaa, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä.

Uuden reseptivideon lisäksi minulla on sinulle eräs toinenkin yllätys. Päivitettyjen nettisivujen myötä voit nyt liittyä uutiskirjeeni tilaajaksi ja saat samalla maksuttoman reseptioppaani, jossa käsittelen myös tietoista syömistä. Esimerkiksi tämänkin blogipostauksen lopussa on kenttä, jonka täyttämällä olet mukana listalla. Uutiskirjeen tilaajana näet myös uudet reseptivideoni ensimmäisten joukossa ja pääset nauttimaan vain tilaajille suunnatusta sisällöstä. Kannattaa siis liittyä mukaan!

Ja sitten takaisin suklaaseen. Täytyy myöntää että oma suosikkitäyte raakasuklaassa on tällä hetkellä mustaherukka. Olen laittanut suklaamuottien pohjalle kokonaisia kesällä luomutilalta poimimiani mustaherukoita, ja maku on aivan taivaallinen suklaan seassa! Raikas ja yllättävä.

En avaa raakasuklaareseptiä ja sen ainesosia tässä sen enempää, sillä videossa kuulet kaiken oleellisen. Ihania herkutteluhetkiä!

Ps. Marraskuussa alkaa jännittävä tutkimusmatka ravintoon, rakkauteen ja luovuuteen. Lue kurssista lisää täältä.

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

Marja-aika reseptivideo kvinoapannarit

Reseptivideo: Kvinoapannarit

Hei, tuntuupa hyvältä jakaa uusi reseptivideo pitkästä aikaa!

Talvisin kaipaan aamiaislautaselle lämpöä ja rakennetta, ja tämänkertainen kvinoapannari-resepti tarjoaa juuri sitä. Luomukananmunien lisäksi toinen reseptin pääraaka-aineista on kvinoa, jonka mieto pähkinäinen maku ja kuohkean pörröinen rakenne sopii monen ruokalajin rinnalle. Kvinoa hurmaa myös ravintoarvoillaan. Se on hyvä kalsiumin, raudan, fosforin, E- ja B-vitamiinien lähde. Parissa desilitrassa kvinoaa on noin 8 grammaa laadukasta proteiinia, tarjoten kaikki välttämättömät aminohapot.

Kvinoan keittäminen on hyvin yksinkertaista. Huuhtele 1 dl kvinoaa siivilässä, kylmässä vedessä. Laita kattilaan huuhdeltu kvinoa ja 2 dl kylmää vettä. Lisää hyppysellinen laadukasta suolaa. Anna kvinoan kiehua kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut.

Olen kokeillut niin valkoista, punaista kuin mustaakin kvinoaa, ja usein tykkään myös sekoittaa niitä keskenään. Maku on kaikissa melko samanlainen, mutta punainen ja musta kvinoa on valkoiseen verrattuna rakenteeltaan hieman kiinteämpää.

Rakastan näiden kvinoapannareiden maun lisäksi niiden rapsakkaa koostumusta. Tavallisiin pannareihin verrattuna niissä on ihania kvinoan siementen tuomia sattumia. Ne muuntautuvat hyvin niin suolaiseksi aamupalaksi kuin makeaksi jälkkäriksikin, riippuen lisäämistäsi täytteistä ja mausteista.

Kokeile siis rohkeasti eri versioita ja jaa alle oma suosikkisi! :)

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2014_01_09-Marja-aika_kaurakeksit-thumb_vimeo

Reseptivideo: Kaurakeksit

Kesän kuumuuden keskellä tekee usein mieli jotain raikasta ja viilentävää, kuten vesimelonia ja mansikoita. Viilentävä vaikutus kehoon on esimerkiksi piparminttuteelläkin, vaikkei sitä heti kuumalta juomalta uskoisi. Aina välillä kehoni kaipaakin tähän vuodenaikaan vastapainoksi jotain lämmittävää ja tyynnyttävää.

Tänään näytän teille lempikeksieni reseptin. Rakastan sitä tuoksua, jonka nämä kypsennetyt kaurakeksit keittiöön luovat. Parhaimman makuisia ne ovat heti lämpiminä, mutta hyvältä ne maistuvat vielä seuraavanakin päivänä. Viimeksi näitä tehdessäni lisäsin joukkoon myös auringonkukansiemeniä, jotka toivat ihanasti lisää rapeutta. Tätä reseptiä voi siis rohkeasti soveltaa!

Keksien sisältämät kaurahiutaleet ovat äärimmäisen rauhoittavia hermostolle. Ne ovat täynnä kuitua ja auttavat alentamaan kolesterolia. Ne myös tasapainottavat verensokeritasoa ja tarjoavat pitkäkestoista energiaa.

Vaikka blogissani on paljon raakaruokareseptejä, en pidä raakaruokaa ainoana toimivana ruokavaliona jokaiselle. Oman kehon yksilöllisiä tarpeita ei kannata väkisin kieltää äärimmäisyyksiin menemällä. Raakaruoan määrän lisääminen on kuitenkin suositeltavaa kenen tahansa lautaselle.

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2014_01_09-Marja-aika_banaanijaatelo-title_1

Reseptivideo: Banaanijäätelö

Nyt näytän teille jotain maailmaa mullistavaa! Ainakin oma elämäni muuttui monta astetta makeammaksi, kun tätä ensimmäisen kerran maistoin. Vuorossa on superhelppo ja naurettavan nopea resepti, joka hurmaa jokaisen, vauvasta vaariin.

Kaiken kukkuraksi siihen tarvitaan vain yksi raaka-aine, nimeltään banaani. Ja mitäpä muuta siitä syntyykään kuin maailman herkullisinta jäätelöä! Parhaimman lopputuloksen saavutat käyttämällä hyvin kypsiä banaaneja – sellaisia joiden kuorissa on jo pieniä ruskeita pilkkuja. Silloin banaanit ovat makeimmillaan. Jos siis huomaat, että kotonasi olevat banaanit ovat alkaneet kypsyä kovaa vauhtia, etkä ehdi syömään kaikkia kerralla, leikkaa ne palasiksi sopivan kokoiseen astiaan, ja laita ne pakastimeen. Niiden on oltava pakastimessa vähintään viisi tuntia tai vaikka yön yli.

Voit myös kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä banaanin kanssa lisäämällä sekaan esimerkiksi muita hedelmiä, marjoja, kookoskermaa, yrttejä, pähkinätahnoja ja raakakaakaota. Olen kokeillut mm. banaani-kiivi-nektariini-sitruunamelissa -yhdistelmää, banaani-kookoskerma-raakakaakaonibs-minttu -yhdistelmää ja banaani-mantelitahna-puolukka -yhdistelmää, jotka toimivat kaikki hyvin.

Banaanit loistavat myös ravintoarvoillaan, sisältäen runsaasti kaliumia, b-vitamiineja, c-vitamiinia ja e-vitamiinia. Ne toimivat myös erinomaisena kuidun lähteenä.

Ennen kaikkea niistä syntyy niin herkullista ja kermaista jäätelöä, että sitä varten kannattaa pitää aina muutamaa banaania valmiina pakastimessa. Laita siis kypsät banaanisi jäätymään saman tien!

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2013_10_04-Marja-aika_tattarituorepuuro-title_1

Reseptivideo: Tattarituorepuuro

Hei kaikille, ja upeaa alkanutta uutta vuotta! On taas aika jakaa uusi reseptivideo, ja tällä kertaa vuorossa on täyteläinen tattarituorepuuro. Se sopii sulostuttamaan erityisesti aamuja samettisen koostumuksen ja täyttävyytensä vuoksi. Tykkään laittaa tuorepuuron sekaan vielä erilaisia lisukkeita kuten marjoja, rusinoita, siemeniä ja hedelmän paloja.

Tuorepuurossa oleva tattari on proteiinirikas ja runsaskuituinen gluteeniton vilja, joka sisältää paljon B-vitamiinia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, kuparia ja muita mineraaleja. Sen on tutkittu alentavan myös verenpainetta ja kolesterolia. Seesaminsiemenet ovat myös kolesterolia alentavia proteiini-, mineraali- ja vitamiinirikkaita siemeniä, jotka sisältävät runsaasti hyviä rasvoja. Ne ovat myös parhaimpia kalsiumin lähteitä. Auringonkukansiemenetkin ovat täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, mineraaleja ja erityisesti E-vitamiinia.

Näistä syntyy siis erinomainen cocktail tuorepuuroon, joka tekee vaikutuksen myös pehmeällä maullaan. Muista laittaa tattarisuurimot, siemenet ja taatelit likoamaan yön yli, ja huuhtele ne vielä hyvin ennen kokkailua. Reseptejäni saa myös aina soveltaa maun mukaan, jos olet esimerkiksi allerginen jollekin ainesosalle tai kaipaat lisämakeutusta. Kannattaa kokeilla tätä vaikka jo huomenna aamulla!

Muutamia ilouutisia vielä lopuksi: Marja-aika –reseptivideot löytyvät nyt myös YouTubesta! Käy kurkkaamassa ja tilaa kanavani osoitteesta youtube.com/marjaaika.

Ja jos smoothiehammasta kolottaa, niin luepa kirjoittamani vinkit terveellisimpien smoothieiden tekoon Ruohonjuuren blogista!

On aina ihana kuulla teistä, joten kysykää ja kommentoikaa alle vapaasti. Kertokaa myös, jos teillä on erityistoiveita tuleviin resepteihin tai muihin blogiteemoihin liittyen.

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2013_09_27-Marja-aika_raakakaakaomousse-title

Reseptivideo: Suklaamousse

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja tästä löytyy vielä viime hetken sokeriton jälkiruokavinkki joulupöytään! Resepti syntyi viime juhannuksena, kun piti keksiä suurelle joukolle jälkiruoaksi jotain sellaista, jonka valmistamiseen ei tarvita sähköisiä laitteita. Juhannusta vietettiin saaressa, jonne oli tarkoitus mennä meloen, joten ainesosat eivät myöskään saaneet pilaantua tai litistyä matkan varrella. Näin syntyi herkullisen täyteläinen suklaamousse, josta tuli juhlavieraiden välitön suosikki. Vaikka tässä videossa valmistankin moussen blenderillä, syntyy se helposti myös haarukan ja lusikan voimalla itse sekoittaen.

Voit käyttää reseptissä joko perinteistä luomukaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta. Suosittelen kokeilemaan jälkimmäistä, koska raakakaakao on täynnä taikuutta! Se on kaakaota puhtaimmassa muodossaan – ennen kuin kuumentaminen ja lisäaineet ovat ehtineet pilata sitä. Raakakaakao sisältää mm. hurjan määrän antioksidantteja, magnesiumia ja rautaa. Se on luonnollinen afrodisiakki, joka nostattaa iloista joulumieltä entisestään! Kyse on siis suklaasta, joka tekee oikeasti hyvää keholle ja mielelle. Aika hienoa, vai mitä? Toki raakasuklaatakin nauttiessa on tärkeää muistaa kohtuus ja oman kehon kuuntelu. Jos haluat vähentää kaakaon osuutta reseptissä, voit korvata sen osittain tai kokonaan myös ravinteikkaalla carob-jauheella. Eikun kokeilemaan!

Onko raakakaakao sinulle tuttu ja missä muodossa nautit siitä parhaiten?

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2013_09_27-Marja-aika_tyrnivanukas-title

Reseptivideo: Tyrnivanukas

Lämmin kiitos runsaasta palautteesta ensimmäistä videoreseptiäni kohtaan! Selkeästi kysyntää on, joten toistaiseksi yritän saada teille nähtäväksi aina uuden reseptin kerran kahdessa viikossa.

Tänään on vuorossa tyrnivanukas, joka on helppo ja nopea valmistaa. Se sopii siis hyvin rentoon juhlaviikonloppuun. Yksi reseptin pääraaka-aineista on chia, joka kuuluu minun lempiraaka-aineiden joukkoon sen monikäyttöisyyden vuoksi. Pienenpienistä chia-siemenistä muodostuu hetkessä hyytelöä, kun liotat niitä vedessä: Laita 2 rkl chia-siemeniä kulhoon, ja lisää lasillinen vettä. Sekoita hetki ja anna chian hyytelöityä vähintään 10 minuuttia tai vaikka yön yli jääkaapissa. Voit myös valmistaa kerralla suuremman määrän hyytelöä. Valmis hyytelö säilyy jääkaapissa useita päiviä ja sitä on kätevä lisätä esimerkiksi pirtelöihin tai vanukkaisiin tuomaan ruokaisaa koostumusta. Maultaan chia-hyytelö on neutraalia.

Chia-siemenet sisältävät huikean määrän ravinteita: runsaasti omega 3-rasvahappoja, liukenevaa kuitua, proteiinia, C-, E- ja B-vitamiineja, kalsiumia, rautaa sekä muita hivenaineita.

Onko chia sinulle ennestään tuttu? Mihin se mielestäsi sopii parhaiten?

Nautinnollisia makuhetkiä!

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…

2013_10_04-Marja-aika_marjaraakakakku-title_2

Ensimmäinen reseptivideo: Marjaraakakakku

Kuka voisi vastustaa suussasulavia ja kauniita kakkuja? Täyteläisiä, raikkaita, suklaisia, kermaisia, marjaisia, värikkäitä, monikerroksisia, rakkaudella tehtyjä taideteoksia.

Perinteiset kakut sisältävät kuitenkin harmillisen usein ainesosia, joista elimistö ei innostu: runsaasti valkoista sokeria, vehnää ja prosessoituja maitotuotteita. Tunsin oloni usein petetyksi, kun hetkellisen kakkunautinnon jälkeen seurasi ähky ja turvonnut olo. Sen sijaan maistaessani ensimmäistä kertaa elämässäni raakakakkua, maailmani kirkastui. Miten jokin voikin maistua ja tuntua jokaista soluani myöten puhtaalta ilolta ja nautinnolta? Keho suorastaan kehräsi tyytyväisenä. Ajatus siitä, että perusaamun voisi aloittaa kakkukesteillä sai minut koukuttumaan tähän viattoman ihanaan herkuttelumuotoon. Jos vielä epäilet, niin tässä kolme hyvää syytä ryhtyä raakakakkurakastajaksi:

1. Maku. Raakakakut sisältävät vain aitoja makuja mm. marjoista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä, vaniljasta, hunajasta, kookosöljystä ja kaakaovoista. Lopputulos on aina täyteläinen ja vivahteikas.

2. Helppous. Raakakakkujen valmistus on todella helppoa, kun opit perusperiaatteet. Kakku syntyy nopeasti, etkä edes tarvitse uunia.

3. Terveellisyys. Raakakakut valmistetaan tuoreista käsittelemättömistä raaka-aineista, jotka pursuavat vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, entsyymejä, kivennäis- ja hivenaineita. Koska kakkuja ei kuumenneta, säilyvät ainesosien ravintoarvot korkeina. Raakakakut sopivat myös gluteenittomaan, maidottomaan ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Täytyy myöntää, että raakakakkuhurahtamisen sivuvaikutuksena saatat huomata, etteivät perinteiset kakut enää houkuttelekaan maullaan. Raakakakkua ei myöskään jaksa syödä montaa palaa kerrallaan. Niin tuhtia ja laadukasta tavaraa se on, tyhjien kaloreiden sijaan.

Raakakakkuja valmistaessa on hyvä muistaa liottaa pähkinät ja siemenet yön yli. Liotus lisää niiden ravintoarvoa ja poistaa entsyyminestäjäaineita. Vatsa kiittää siis entistä enemmän.

Tänään on jännä päivä, sillä pääsette näkemään ensimmäisen reseptivideoni, jonka pääosassa komeilee yksi tekemistäni marjaraakakakuista. Tämä ja tulevat videoni ovat videotuotantoyhtiömme Aarrekuvan jälkeä. Katso, nauti ja kommentoi!

(Katso koko postaus nähdäksesi ainesosaluettelon)

Read English summary…